Να συνεχίσω τα σπορ στην εγκυμοσύνη;

“Τι εννοείς να συνεχίσει η γυναίκα μου να κάνει mountain bike; Είναι έγκυος, Σία”, επανέλαβε ο Φώτης, φίλος και συνάδελφος μου, μελλοντικός μπαμπάς, σε περίπτωση που την πρώτη φορά δεν άκουσα για την εγκυμοσύνη.
– Εννοώ πως, αν η σύντροφος σου δεν έχει σκοπό να ανέβει σε υψόμετρο πάνω από 2500 μέτρα τότε, μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει τις βόλτες τις με το ποδήλατο που τόσο πολύ αγαπά και τώρα που είναι έγκυος
– Ξεσηκώνεις τις γυναίκες, μήπως γίνεσαι λίγο παράτολμη;
– Πολύ θα το ήθελα να τις ξεσηκώσω αλλά στην πραγματικότητα αυτό που επιθυμώ να κάνω είναι να ενημερώσω. Για να καταλάβεις τι εννοώ θα σου πω ένα παράδειγμα: εδώ και δεκαετίες το cross country skiing είναι ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους άσκησης για την έγκυο γυναίκα.
– Το σκι; Δε πάμε καλά!
– Μια χαρά πάμε Φώτη και σύμφωνα πάντα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Δε θα προτείναμε ποτέ σε μια γυναίκα που δεν έχει ξαναβάλει πέδιλα στα πόδια της να ξεκινήσει στην εγκυμοσύνη σκι, ούτε ορεινή ποδηλασία αν δεν έχει ανέβει σε ποδήλατο, ούτε πυγμαχία αν η σχέση της με το άθλημα είναι οι ταινίες με τον Ρόκυ Μπαλμπόα. Τα σπορ αυτά θα προτείναμε να τα συνεχίσουν στην εγκυμοσύνη τους γυναίκες αθλήτριες, που είχαν μεγάλη εξοικείωση και συχνή επαφή αντίστοιχα. Φυσικά μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική χωρίς επιπλοκές.
– Κι αν πέσει;
– Πόσες φορές έχει πέσει με το ποδήλατο;
– Μια φορά.
– Οδηγεί αυτοκίνητο;
– Οδηγεί καθημερινά.
– Έχεις υπόψιν σου πόσα τροχαία ατυχήματα γίνονται κάθε χρόνο στους δρόμους της χώρας; Μόνο πέρσι τον Δεκέμβριο είχαμε 875 τροχαία με 51 νεκρούς και 1040 τραυματίες. Όμως είμαστε ψύχραιμοι όταν βλέπουμε μια έγκυο να οδηγεί αυτοκίνητο και διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας όταν την βλέπουμε να τρέχει, να ποδηλατεί, να κάνει σπορ, να ασκείται.
– Έτσι όπως το θέτεις, έχεις ένα δίκιο.
– Ε ναι! Ας αλλάξουν επιτέλους οι κοινωνικές πεποιθήσεις, ας επικαιροποιηθούν οι γνώσεις των παρόχων υγείας, ας αντικατασταθεί ο φόβος με γνώση και ενημέρωση κι ας εκπαιδευτούν οι επιστήμονες της άσκησης στην προγεννητική άσκηση για να έχουμε υγιείς έγκυες γυναίκες και κατ΄ επέκταση υγιή έμβρυα, παιδιά, ενήλικες, λαούς.

Stay sporty
Stay fit human mama

Βιβλιογραφία

  • Bø et al. Exercise and pregnancy in recreational and elite athletes: 2016/17 evidence summary from the IOC Expert Group Meeting, Lausanne. Part 3—exercise in the postpartum periodBritish Journal of Sports Medicine 2017;51:1516-1525.
  • Middlekauff ML, Egger MJ, Nygaard IE, Shaw JM. The impact of acute and chronic strenuous exercise on pelvic floor muscle strength and support in nulliparous healthy women. Am J Obstet Gynecol. 2016 Sep;215(3):316.e1-7. doi: 10.1016/j.ajog.2016.02.031. Epub 2016 Feb 17. Erratum in: Am J Obstet Gynecol. 2018 Nov;219(5):501. PMID: 26899909.
  • Anderson et al. Acute fetal response to high-intensity interval training in the second and third trimesters of pregnancy. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 46: 1552–1558 (2021)
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.