HIIT hits PAIN

Η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση – HIIT γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά πόσο σημαντική είναι στη διαχείριση του σωματικού λίπους, στη καρδιοαναπνευστική λειτουργία, στη μακροζωία, κλπ, υγιών ατόμων αλλά και κλινικών πληθυσμών. Επιπλέον, σπουδαία είναι τα ευρήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή παρεμβάσεων HIIT σε γυναίκες και άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας των οποίων η αναπαραγωγική τους λειτουργία και ικανότητα
βελτιώνεται σημαντικά.

Δεδομένης της υπεροχής των προγραμμάτων HIIT έναντι της Συνεχόμενης Προπόνησης Μέτριας Έντασης (MICT) σε διάφορες ομάδες μελέτης, τόσο ως προς τα οφέλη στις μεταβολικές αλλαγές όσο και στην επίδραση τους στην ψυχική ευεξία των συμμετεχόντων, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί κατά πόσο οι έγκυες γυναίκες δύνανται να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν τη συμμετοχή τους σε προγράμματα HIIT.

Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές παρεμβάσεις HIIT σε έγκυες γυναίκες κι όλες δείχνουν πως βελτιώνεται η υγεία της μητέρας και του εμβρύου, είναι ασφαλής μέθοδος άσκησης και απολαυστική για τις γυναίκες, χωρίς κανένα αρνητικό αντίκτυπο στην έκβαση της κύησης και του τοκετού. Αρκεί να είναι σωστά σχεδιασμένη.
Μάλιστα, πέραν όλων των θετικών επιδράσεων της σωστά οργανωμένης HIIT στην υγεία της γυναίκας και του εμβρύου φαίνεται πως η HIIT επιδρά θετικά και στη μείωση της αντίληψης του πόνου της εγκύου.

Αν και μόνο μια έρευνα έχει ασχοληθεί με τις αλλαγές στην αντίληψη του πόνου εγκύων γυναικών φαίνεται ότι όταν οι έγκυες κάνουν ΗΙΙΤ αυξάνεται σημαντικά η ανοχή τους στον πόνο χωρίς να μειώνεται η μαιευτική τους ασφάλεια. Κι αυτό είναι σπουδαίο διότι πιθανόν να μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση του πόνου κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά τις περιόδους μετά τον τοκετό και τη γαλουχία.

Περιμένουμε με αγωνία την ενίσχυση τέτοιων αποτελεσμάτων με επιπλέον έρευνες.
Μέχρι τότε stay healthy, stay fi

– Campbell et al, 2019 | Lavin Perez et al, 2021 | Kiel et al, 2020 | Leźnicka et al, 2023, Szumilewicz et al 2022b

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.