Πoιές παράμετροι καθιστούν ασφαλές και ωφέλιμο ένα πρόγραμμα άσκησης γυναικών που θηλάζουν.

Μ. Λύγδα, Α. Ζουρλαδάνη, Κ. Τσουρβάκας, Β. Καραγιώργου, Ι. Τσακογιάννης. Γυμναστήριο Human Intelligent Body Treatment.

17o Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, 10 – 11 Δεκεμβρίου 2016, Θεσσαλονίκη.

__

 

Ανατρέχοντας στην υπάρχουσα σχετική βιβλιογραφία, διαπιστώθηκε ότι, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην κύηση, οι οδηγίες που συνθέτουν ένα ασφαλές πρόγραμμα άσκησης κατά την θηλασμό δεν είναι σαφείς κι επιπλέον διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκοπικής μελέτης ήταν να καταγράψει τις οδηγίες των ερευνητών σχετικά με τις παραμέτρους που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του ο προπονητής, που θα αναλάβει να γυμνάσει θηλάζουσες γυναίκες, ώστε η άσκηση να είναι ασφαλής και ωφέλιμη.

Αποτελέσματα: Οι περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στο ότι η νέα μητέρα, 6 περίπου εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται με μια ήπιας μορφής άσκηση. Ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατατικές ασκήσεις, γρήγορο περπάτημα, και ασκήσεις πυέλου είναι τα ήδη άσκησης που προτείνονται ανεπιφύλακτα από όλους τους ερευνητές. Η συχνότητα της άσκησης μπορεί να είναι 3-5 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 15-45 λεπτά τη φορά. Προτείνεται επίσης να αποφεύγεται η συμμετοχή των γυναικών σε προγράμματα τύπου aerobic ή τρέξιμο, ενώ δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να αποτρέπει τις νέες μητέρες να αθληθούν ή που να θεωρούν την άσκηση επισφαλή.

Συμπεράσματα – Προτάσεις: Οι Γιατροί, οι μαίες και γενικά οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τις νέες μητέρες θα πρέπει αφού ενημερωθούν να τις προτρέπουν να αθληθούν. Από την άλλη μεριά οι επαγγελματίες της άσκησης οφείλουν επίσης να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται ώστε τα προγράμματα άσκησης που σχεδιάζουν για αυτές τις γυναίκες να είναι ασφαλή και ευεργετικά.

 

__

Download file

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.