Άσκηση & VBACK

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή κι επιθυμούν να γεννήσουν φυσιολογικά (VBAC) το επόμενο παιδί τους, τότε μεταξύ άλλων, δεν έχουν παρά να ασκούνται πολύ συχνά και συστηματικά στην επόμενη εγκυμοσύνη τους.
Ωραίο νέο! Ε;
Τα νέα αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στην οποία εξετάστηκαν οι παράγοντες που συμβάλουν στην ενίσχυση του φυσιολογικού τοκετού μετά από μια τουλάχιστον καισαρική τομή.
Και ΝΑΙ! η συχνή, συστηματική άσκηση, πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα, κατείχε σημαντική θέση ανάμεσά τους.

Οι άλλες, ανεξάρτητες μεταξύ τους, μεταβλητές που σχετίζονται με επιτυχημένη VBAC είναι:
προηγούμενος κολπικός τοκετός,
καμία προηγούμενη ένδειξη για πρωτογενή καισαρική τομή,
ηλικία μικρότερη των 40 ετών,
αύξηση βάρους στην κύηση < 20 κιλά,
καμία πρόκληση τοκετού
υψηλή βαθμολογία Bishop,
εκτιμώμενο προγεννητικό βάρος εμβρύου

Βλέπουμε λοιπόν πως το βάρος της εγκύου και του εμβρύου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού μετά από γέννα με καισαρική τομή.
Και η τακτική άσκηση έχει συσχετιστεί πολλάκις με το χαμηλό- φυσιολογικό βάρος γέννησης του μωρού και τη διαχείριση του βάρους της εγκύου.
Φαίνεται λοιπόν ότι η υψηλή φυσική δραστηριότητα της μητέρας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της VBAC μέσω της μείωση του βάρους γέννησης του μωρού και του ελέγχου της αύξησης του βάρους της μητέρας.

Qi, X. Y., Xing et al. (2018). Examination of the association of physical activity during pregnancy after cesarean delivery and vaginal birth among Chinese women. Reproductive health, 15(1), 84.

#human_mama #humanintelligentbodytreatment #human_microgym #vbac #vbacsuccess #exercise #prenatalexercise #pregnancybody #labor #csectionfitness

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.