Διατροφικά Tips για τη γυναίκα που μόλις γέννησε

Η έγκυος γυναίκα είναι συνήθως πολύ προσεκτική με τη διατροφή της.
Προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά μέσω τροφής ή και σκευασμάτων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Μετά τη γέννα όμως και μέχρι να βρει «τους ρυθμούς της» με το μωρό, πολλές φορές παραμελεί τον εαυτό της ξεχνώντας συχνά ακόμη και τις βασικές της ανάγκες.
Η διαιτολόγος Κατερίνα Τζιώτζη, στις εισηγήσεις της στα postnatal human mama workshops μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις διατροφικές ανάγκες της νέας μητέρας. Της ζητήσαμε λοιπόν να φτιάξει μια λίστα με διατροφικά tips για τις γυναίκες αυτές και voila η λίστα κατέφτασε:
Κυρίες μου, τρώτε συνειδητά! Το άγχος, το στρες και η αϋπνία μπορεί να σας παρασύρουν σε συνεχόμενα τσιμπολογήματα και γλυκούς πειρασμούς. Απολαύστε το γεύμα σας μόλις βρείτε τον απαραίτητο χρόνο.
Μειώστε τις μερίδες. Αυξήστε την συχνότητα των γευμάτων. Προσέξτε τη σύσταση. Καταναλώστε 3 βασικά γεύματα και οπωσδήποτε άλλα 2-3 μικρά, εύκολα, πρακτικά σνακ. Φροντίστε να παίρνετε ενέργεια ανά 2,5h, όπως κάνει το μωρό σας, αποφεύγοντας έτσι τις υπογλυκαιμίες.
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Θα σας δώσει ενέργεια και θα «ανεβάσει» τη διάθεσή σας για πολλές ώρες. Μην το παραλείπετε. Δε θα βρείτε χρόνο αργότερα και σίγουρα θα φάτε λαίμαργα και περισσότερο.
Προσοχή στο χρώμα! Τρώτε λαχανικά και φρούτα έντονου χρώματος: κεράσια, μούρα, ρόδια, σταφύλια, καρότο, σπανάκι σαλάτα, ντομάτες, πιπεριές. Όσο πιο βαθύ το χρώμα τους τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν άρα τόσο πιο θρεπτικό το μητρικό γάλα.
Καθημερινά, φροντίστε να ενυδατώνεστε. Ειδικά λόγω του θηλασμού οι απαιτήσεις σε νερό είναι αυξημένες,
Ασκηθείτε. Βγείτε μια βόλτα με το μωρό και απολαύστε 20-30 min γοργό περπάτημα και με την πρώτη ευκαιρία ενταχθείτε σε κάποιο postnatal human mama πρόγραμμα άσκησης.
Σταματήστε οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους μέσω εξαντλητικής δίαιτας. Το περιττό λίπος του σώματος θα το αποβάλλεται σταδιακά, με τον θηλασμό κι ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.
Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε διατροφολόγο ώστε να σας οργανώσει και να καλύψει τις ανάγκες σας αλλά και του μωρού σας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.