Το μητρικό γάλα δεν είναι απλώς τροφή, είναι βιολογικό σύστημα

Είναι το ανθρώπινο γάλα απλώς τροφή;
Ή μήπως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως βιολογικό σύστημα;

Δε θα σκεφτόμουν το ανθρώπινο γάλα ως βιολογικό σύστημα αν χθες δεν έπεφτε στα χέρια μου ένα άρθρο της Parul Christian.

Καθώς αναλογίζομαι πόσο και πως το μητρικό γάλα επιδρά και αλληλεπιδρά με μυριάδες εσωτερικούς (βιολογία της μητέρας) και εξωτερικούς (διατροφή, περιβάλλον, λοιμώξεις) παράγοντες στο βρέφος αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα αλλαγής της προσέγγισης της μελέτης του ανθρώπινου γάλακτος.

Το ανθρώπινο γάλα συνοδεύει την ανθρώπινη ζωή από τη δημιουργία του μαζικού αδένα, την παραγωγή και εξώθηση του για την σίτιση του βρέφους μέχρι την ενηλικίωση του ανθρώπου, επηρεάζοντας την υγεία του βρέφους και τη μητέρας, με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Το ανθρώπινο γάλα προστατεύει το βρέφος από σοβαρές λοιμώξεις, αλλεργίες, καρκίνο, διαβήτη, παχυσαρκία, κλπ, τερηδόνα και ορθοδοντικές ανωμαλίες στην παιδική και ενήλικη ζωή του ενώ η μητέρα έχει μικρότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Σύμφωνα με την κ Christian ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε και μελετάμε το ανθρώπινο γάλα πρέπει να αλλάξουν. Διακηρύττει επίσης πως είναι επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθούν οι στρατηγικές και οι παρεμβάσεις με στόχο την υποστήριξη του θηλασμού και των πρακτικών βρεφικής σίτισης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα βρέφη που ζουν σε υποσιτισμένα και μολυσματικά περιβάλλοντα.

Οι μέχρι τώρα γνώσεις μας για τη σύνθεση του ανθρώπινου γάλακτος, των συστατικών του και λειτουργιών τους και κυρίως η λανθασμένη προσέγγιση της μεμονωμένης ανάλυσης των συστατικών του, μας εμπόδιζαν να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία της βιολογίας των συστημάτων που αφορούν τη σύνθεσή του, τον ιδανικό χρόνο και διάρκεια της σίτισης και της γαλουχίας. Και είναι πολύ πιθανόν αυτή η ανεπάρκειά μας να συνδέεται με το γεγονός ότι η διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού είναι ακόμη μια άστατη επιστήμη – γνώση (αν όχι πολιτική).

Μήπως πρέπει επιτέλους να δώσουμε στο ανθρώπινο γάλο τη θέση που του αξίζει παραγκωνίζοντας πολιτικές, κέρδη, φαρμακοβιομηχανίες και μύθους;

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.