Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους και Διάσταση Ορθών Κοιλιακών

Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να βρεθούν εκείνες οι ασκήσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της Διάσταση των Ορθών Κοιλιακών – ΔΟΚ.

Ανάμεσα στις ασκήσεις που έχουν προταθεί, κι έχουν ευρέως χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη και τη θεραπεία της ΔΟΚ, είναι και οι ασκήσεις σύσπασης των μυών του πυελικού εδάφους – ΠΕ που είτε εκτελούνται μόνες τους είτε σε συνδυασμό με άλλες ασκήσεις για τους μύες της κοιλιάς.
Κι ενώ οι ασκήσεις ΠΕ είναι απαραίτητες για την διατήρηση ενός υγιούς ΠΕ αλλά και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του, φαίνεται ότι τελικά δε συμβάλουν στη μείωση της ΔΟΚ!
Αντίθετα, και σύμφωνα με κάποιες μελέτες, φαίνεται πως οι ασκήσεις σύσπασης του ΠΕ, οι ασκήσεις που έλκουν τα τοιχώματα της κοιλιάς προς τη σπονδυλική στήλη (in drawing maneuver exercise) & ο συνδυασμός τους φαίνεται πως αυξάνουν την ΔΟΚ κάτω από τον ομφαλό.

Αν και αναμένουμε επιπλέον έρευνες που θα υποστηρίξουν ή θα διαψεύσουν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, όσοι ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό προγραμμάτων άσκησης γυναικών με ΔΟΚ δε γίνεται να μη λάβουμε υπόψιν μας ετούτα τα πρώτα πορίσματα.

Stay tuned

Περισσότερες πληροφορίες στο
Training Rectus Diastasis |Fitness webinar

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.