Μπορώ να τρέχω όταν είμαι έγκυος;

Οι εγκυμονούσες που συνήθιζαν να τρέχουν πριν την κύηση, δεν έχουν επιπλοκές, και το επιπλέον τους βάρος κυμαίνεται στα φυσιολογικά όρια μπορούν να συμμετέχουν σε χαμηλής-μέτριας έντασης αερόβια άσκηση όπως περπάτημα, jogging  ή και σε κάποιες περιπτώσεις συνδυασμό των προηγούμενων μορφών με τρέξιμο.

Η διάρκειας της αερόβιας άσκησης μπορεί να  κυμαίνεται μεταξύ 35-90 minutes, όταν η ένταση είναι χαμηλή – μέτρια και να πραγματοποιείται 3-5 φορές την εβδομάδα.

Ενώ για τις πιο προχωρημένες προπονητικά εγκυμονούσες μπορούν να ασκηθούν κοντά στο 75-80% της Μέγιστης Καρδιακής τους Συχνότητας (ΜΚΣ) για 15 περίπου λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 3000 εγκυμονούσες (δες παρακάτω τον σύνδεσμο) διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά δε διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού από ότι οι μη ασκούμενες έγκυες γυναίκες.

Αντίθετα η συστηματική άσκηση συμβάλει θετικά στην έκβαση της κύησης και του τοκετού, μειώνοντας σημαντικά τις δυσάρεστες συνέπειες που έχει στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου ένας υποκινητικός τρόπος ζωής (πχ διαβήτης κυήσεως, υπερτασικές διαταραχές, κλπ).

Συμβουλευτείτε λοιπόν, αν είστε έγκυος, έναν human mama trainer ώστε να σχεδιάσει το κατάλληλο για εσάς αερόβιο πρόγραμμα άσκησης. Γιατί δεν ταιριάζουν τα 90 λεπτά (που αναφέρονται στην έρευνα) αερόβιας άσκησης σε όλες τις γυναίκες αλλά ούτε και όλες οι εγκυμονούσες μπορούν φυσικά να ασκούνται κοντά στο 75-80% της ΜΚΣ!

Και να έχετε πάντα κατά νου ότι:

η συμμετοχή σε αερόβια προγράμματα άσκησης απαιτεί ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα (κορμό, πυελικό έδαφος, πόδια, κλπ).

η αερόβια άσκηση δε μπορεί να είναι ίδια σε κάθε τρίμηνο. Ότι μπορεί να είναι εφικτό στο 2ο τρίμηνο μπορεί να είναι αδύνατον στο 3ο.

το ίδιο το σώμα της εγυμονούσας ¨γνωρίζει” σε ποια ένταση, με ποια συχνότητα και πόση διάρκεια θα ασκηθεί!!!!! Χρειάζεται απλά μαζί με τις γνώσεις να έχουμε μάτια και αυτιά ¨ανοιχτά¨για να το ακούσουμε. 

ΥΓ. Η σύμφωνη γνώμη του γιατρού, που παρακολουθεί την έγκυο γυναίκα, για συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης θεωρείται από αυτή εδώ τη σελίδα αυτονόητη και γι αυτό δεν αναφέρεται.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27319364

__

Image from rawpixel.com

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.