Καρκίνος του Μαστού στην Κύηση και Άσκηση

Καρκίνος του Μαστού στην Κύηση και Άσκηση

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Αποτελεί επίσης και την πιο συχνή διάγνωση καρκίνου που γίνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κι ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Ο καρκίνος του μαστού που διαγιγνώσκεται στην εγκυμοσύνη και αμέσως μετά τον τοκετό, αναφέρεται ως καρκίνος του μαστού που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη – Pregnancy-associated breast cancer (PABC) και δυστυχώς οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονται όσο μεγαλώνει ο αριθμός των γυναικών που καθυστερούν την πρώτη τους εγκυμοσύνη.

Γνωρίζουμε καλά τις δυσάρεστες επιπτώσεις του καρκίνου και τις παρενέργειες των θεραπειών του.
Γνωστές είναι επίσης και οι μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας στην κύηση και τη λοχεία.
Αυτό που σίγουρα δε θα θέλαμε να γνωρίζουμε είναι ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον PABC αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον καρκίνο, τις παρενέργειες των θεραπειών του καθώς κι όλες τις μεταβολές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη ή την περίοδο μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου (ναυτία, πόνο, κόπωση, οστεοπενία, κλπ) ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν κι όλες τις σωματικές και ψυχικές αλλαγές που επέρχονται με την εγκυμοσύνη ή τη λοχεία. Οι γυναίκες με PABC έχουν, μεταξύ πολλών άλλων, και υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών και πρόωρου τοκετού.

Όσοι ασχολούμαστε με την άσκηση στην εγκυμοσύνη γνωρίζουμε καλά πόσο ισχυρά επιδρά η άσκηση στη μείωση των πιθανοτήτων γέννησης με καισαρική τομή, πρόωρου τοκετού και επιπλοκών κατά τον τοκετό.

Γνωστό είναι επίσης ότι η άσκηση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού αποτελεί σημαντικό μέσο θεραπείας.
Σε πολλές χώρες η άσκηση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού συνταγογραφείται.

Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες και λεχωΐδες γυναίκες.
Αποδεδειγμένα η άσκηση οδηγεί σε πιο υγιείς εγκυμοσύνες με χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

Ιδανικό θα ήταν οι γυναίκες με PABC να προτρέπονται να ασκηθούν από υψηλού επιπέδου επαγγελματίες της άσκησης εξειδικευμένους στον σχεδιασμό κι εκτέλεση προγραμμάτων άσκησης κατά την κύηση και τη λοχεία αλλά και στην άσκηση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Join us
#breastcancer

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.