10 απρόσμενες αλλαγές…

… που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μετά τον τοκετό με τις οποίες θα εκπλαγούν πολλές νέες μαμάδες.

Όπως είναι πολύ γνωστό, κατά την κύηση το σώμα της γυναίκας αλλάζει ραγδαία. Τόσο ώστε ανάμεσα σε όλα τα άλλα να αναρωτιέται ακόμη και για την προέλευση των νεοαποκτηθέντων τριχών στις θηλές της!

Αυτό όμως που δε συζητιέται πολύ είναι τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα μετά τον τοκετό.
Σαφώς «μαθαίνουμε» πολλές πληροφορίες από διάφορες τηλεοπτικές περσόνες, ακριβοπληρωμένα μοντέλα και ηθοποιούς που μοστράρουν, φορώντας μικροσκοπικά μπικίνι, σε εξώφυλλα και «σαλόνια», τα τέλεια σώματά τους, την τέλεια και εύκολη ζωή τους 1-2 μήνες μετά τον τοκετό!

Αλλά εδώ θα ήθελα να αναφέρω μερικές από τις περίεργες και απρόσμενες αλλαγές που συμβαίνουν συχνά στα σώματα των αληθινών γυναικών. Αυτών που συναναστρέφομαι καθημερινά, χωρίς φυσικά να εξαιρώ και τον εαυτό μου:

10. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού ο κόλπος μας έχει συχνά θα έλεγα πολλά κοινά με τη έρημο Σαχάρα.

9. Η κάθετη σκουρόχρωμη γραμμή στην κοιλιά (linea negra) μπορεί να αποφασίσει ότι χρειάζεται κάποιους μήνες για να μας αποχωριστεί. Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζει να λεπταίνει αρκετά σύντομα.

8. Η αιμορραγία (λόχεια) μετά τον τοκετό μπορεί να διαρκέσει μέχρι 6 και μερικές φορές οκτώ εβδομάδες. Λευκά ρούχα και μαγιό ας περιμένουν.

7. Το σεξ μετά τον τοκετό είναι αρκετά επώδυνο. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να απολαύσουν ξανά το σεξ με τον σύντροφό τους. Οπότε ή κάνουμε πρόβες απόλαυσης στον καθρέφτη ή εξηγούμε στο σύντροφό μας τι συμβαίνει και προσαρμόζουμε ανάλογα τη διαδικασία της πράξης.

6. Μετά την εγκυμοσύνη οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι σύνηθες φαινόμενο.

5. Μιλώντας για τα ούρα … στο νοσοκομείο, μπορεί να χρειαστεί η συνοδεία μαίας ή νοσοκόμας στην τουαλέτα για να μας βοηθήσει με τη διαδικασία της ούρησης! Χρειάζεται απλά να κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα από την υπερηφάνεια στην ταπεινοφροσύνη λίγο πριν κλείσει η πόρτα του μπάνιου.

4. Αυτά τα εντυπωσιακά μαλλιά που αποκτήσαμε στην κύηση τώρα πέφτουν ατίθασα και ανεξέλεγκτα γύρω από το πρόσωπό μας ή και στο πάτωμα.

3. Το μέγεθος του ποδιού μπορεί να μεγαλώσει… μόνιμα. Και αν φοράς 37 νούμερο δεν έγινε και καμιά μεγάλη ζημιά εκτός κι αν έχεις «επενδύσει» πρόσφατα σε κάποιο καταπληκτικό ζευγάρι παπουτσιών. Τι γίνεται όμως αν είσαι ήδη νο 41;

2. Μπορεί να έχουμε αυθόρμητη γαλακτόροια απλά και μόνο σκεπτόμενη το μωρό μας. Αυτό πιθανόν να δημιουργήσει κάποιο θεματάκι αν φοράμε τοπ και συζητάμε για τα παιδιά μας με κάποιον γνωστό μας στο πάρκο. Ρίξε ένα φουλάρι στην τσάντα καλού κακού κι ας είναι Αύγουστος.

1. Οι ορμονικές μεταβολές μετά τον τοκετό είναι υποτιμημένες. Ο πλακούντας που υποστηρίζει ορμονικά την κύηση εκρίνοντας για παράδειγμα μέχρι και 1000 φορές πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα CRH, μετά την έξοδό του κατά τον τοκετό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση κάποιων ορμονών και την αύξηση κάποιων άλλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συναισθηματικές αλλαγές και κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να σε οδηγήσει να σκεφτείς ότι τώρα που τα μαλλιά σου είνα σε άθλια κατάσταση και ανεξέλεγκτα ένα κλοουνί κόκκινο χρώμα θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα. Κι αφού μεταμορφωθείς σε κλόουν και γυρίσεις στο σπίτι, να κλαις ακατάπαυστα για 4 μέρες.

Κλείνοντας (κι αφού επιδιορθωθεί η χρωματική ζημιά) το μόνο που έχω να πω είναι: κορίτσια ας μην επιτρέψουμε να μας «χτυπήσει» για πολύ αυτή η τραγωδία της τρίχας.

__

Candy Kirby inspired me for this article.

 

__

Credit for the pic to Heinz Troll

 

 

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.