Άσκηση & εγκυμοσύνη το καλοκαίρι

Καλοκαίρι, διακοπές, θάλασσα. Συνδυασμός συνυφασμένος με τη χαλάρωση και την ξεκούραση. 

Η έγκυος γυναίκα όμως ταλαιπωρείται λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά αν συμπέσει το καλοκαίρι με το 3ο τρίμηνο κύησης. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες πιθανόν να μειώσουν και τη διάθεση της εγκύου για άσκηση. Το μόνο κίνητρο που ωθεί μια εγκυμονούσα σε κάποια αίθουσα γυμναστικής είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στο σώμα της. 

Η έγκυος γυναίκα που επιθυμεί να εισπράττει αυτή τη μοναδική αίσθηση ευεξίας που της παρέχει η άσκηση μπορεί κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών να ασκηθεί με διάφορους ευχάριστους τρόπους. 

Το κολύμπι για παράδειγμα είναι η πιο δροσερή πρόταση άσκησης του καλοκαιριού.

 

ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ Ή ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

Αν το κολύμπι γίνεται σε κάποια πισίνα, τότε η επιλογή της πισίνας θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Η πισίνα που θα επιλεχθεί θα πρέπει να πληροί πολύ υψηλά στάνταρντ ασφάλειας και υγιεινής προς αποφυγή οποιουδήποτε ενδεχόμενου τραυματισμού ή εμφάνισης λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν από μικροενοχλήσεις έως και στη χειρότερη περίπτωση, επιπλοκές στην κύηση.

Το κολύμπι στη θάλασσα από την άλλη αν και επίσης απολαυστικό όπως κι αυτό στην πισίνα θα πρέπει να γίνεται σε μέρη όπου το νερό είναι πιστοποιημένα καθαρό και κατάλληλο για κολύμβηση.

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Η εγκυμονούσα καλό θα ήταν να προτιμάει τις πρώτες πρωινές ή τις απογευματινές ώρες για να κολυμπήσει. Καλό θα ήταν επίσης όσον αφορά τη θάλασσα να αποφεύγει το κολύμπι μόνη σε πολύ βαθιά νερά καθώς επίσης και την άμεση επαφή με την άμμο κι αμέσως μετά το μπάνιο της να αντικαθιστά το βρεγμένο μαγιό της, προς αποφυγή πιθανών λοιμώξεων.

 

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΣΦΑΛΗ

Σύμφωνα με τους ερευνητές το κολύμπι και γενικά η άσκηση στο νερό λόγω των ιδιοτήτων του (π.χ. άνωση) αποτελεί μια από τις ενδεδειγμένες μορφές άσκησης κατά την εγκυμοσύνη.

Όταν η εγκυμονούσα νιώθει ασφαλής με τις κολυμβητικές της ικανότητες τότε το χαλαρό κολύμπι προσφέρει μια βαθιά αίσθηση ευεξίας αλλά και χαλάρωσης όταν πραγματοποιούνται 3-5 φορές την εβδομάδα, 10 -20 λεπτά τη φορά. 

Μια άλλη πρόταση φυσικής δραστηριότητας για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών είναι το περπάτημα με γυμνά πόδια στην αμμουδιά δίπλα στη θάλασσα κατά τις απογευματινές ώρες. Τα οφέλη που προκύπτουν από αυτόν τον περίπατο είναι πολλαπλά. Η έγκυος γυναίκα τονώνει και δυναμώνει τους μύες των ποδιών και των γλουτών, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Προτείνεται το περπάτημα αυτό να εναλλάσσεται τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια, με το κολύμπι και γιατί όχι; να γίνεται από κοινού με τον σύντροφό της όταν αυτό είναι εφικτό.

 

ΤΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η εγκυμοσύνη είναι περίοδος για άσκηση. Σίγουρα όμως δεν είναι περίοδος για καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, βουτιές, παιχνίδια με ρακέτες ή beach volley. Αν κατά τύχη ανήκετε σε κείνες τις γυναίκες που τα παραπάνω αποτελούσαν τις αγαπημένες σας αθλητικές δραστηριότητες πριν την κύηση τότε σίγουρα θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εμφανιστεί κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα (έντονες συσπάσεις, τάσεις λιποθυμίας, αιμορραγία, κ.λπ.) θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί.

Επίσης χρειάζεται πάντα να να θυμάστε ότι οι απαιτήσεις του οργανισμού σε υγρά αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, οπότε και είναι απαραίτητη η επιπλέον πρόσληψη υγρών. 

Πίνεται λοιπόν άφθονο νερό, κολυμπήστε, περπατήστε, γυμναστείτε με ασφάλεια και φυσικά … να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι όσο πιο δροσερό γίνεται.

__

Photo by Ignacio Campo on Unsplash

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.