Γιατί δε συμπαθούμε τα crunches ως άσκηση ενδυνάμωσης του ορθού κοιλιακού μετά τον τοκετό

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που θα κάνει η νέα μητέρα, όταν νιώσει πως είναι έτοιμη πια μετά τον τοκετό να ασκηθεί, είναι πόσα crunches και πόσο συχνά μπορεί να τα κάνει για να “χάσει” την κοιλιά της κύησης.

Η απάντηση ΚΑΝΕΝΑ είναι σίγουρα η τελευταία που θα περίμενε. Η απορία πάντα εμφανής στο πρόσωπο ή στη φωνή της αν επρόκειτο για τηλεφωνική συνομιλία… Την ίδια όμως έκφραση έχουν και οι περισσότεροι προπονητές ή personal trainers, για να το πούμε και αγγλιστί, όταν τους αφαιρέσεις από το κλασσικό ασκησιολόγιο απομόνωσης του ορθού ή των λοξών κοιλιακών τα crunches, ειδικά αν το κυρίως “θέμα” (δεν τολμώ να πω πρόβλημα, όταν εκεί μέσα είχε φιλοξενηθεί ένας μικρός άνθρωπος-έμβρυο) είναι η εικόνα της κοιλιάς!

Το Human Mama δε συμπαθεί τα crunches ως άσκηση ενδυνάμωσης του ορθού κοιλιακού μετά τον τοκετό για πολλούς λόγους. Κυρίως διότι η έντονη & παρατεταμένη σύσπαση του ορθού κοιλιακού και των έξω πλάγιων κοιλιακών μυών αυξάνουν την πίεση στο πυελικό έδαφος. Να σημειωθεί εδώ ότι το πυελικό έδαφος είναι ήδη αρκετά ταλαιπωρημένο από τη διαδικασία του τοκετού αλλά και της ίδιας της κύησης. Αν το πυελικό έδαφος δεν είναι δυνατό (που συνήθως δεν είναι) να ανταποκριθεί στην έντονη σύσπαση, τότε πιέζεται προς τα κάτω (όπως ακριβώς δείχνει η φωτογραφία παρακάτω με το μπαλόνι) εντείνοντας ή προκαλώντας πιθανά προβλήματα ακράτειας κι όχι μόνο.

 

     

 

Ένας άλλος σοβαρός λόγος που αποφεύγουμε τα crunches μετά τον τοκετό αφορά την αντιμετώπιση της διάστασης του ορθού κοιλιακού που εμφανίζουν πάρα πολλές γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή (της διάστασης) κάνοντας ασκήσεις απομόνωσης τύπου crunches, η γυναίκα αντί να αποκτήσει το πολυπόθητο 6-pack κορμί της κεντρικής φωτογραφίας, στις περισσότερες των περιπτώσεων αν όχι πάντα, καταφέρνει (αυτή ή ο προπονητής της που υπέκυψε στις πιέσεις της) να παγιώσει-ισχυροποιήσει αυτό το κενό ανάμεσα στους ορθούς κοιλιακούς της με αποτέλεσμα η κοιλιά της, μετά από χιλιάδες crunches, να δείχνει περίπου όπως αυτή της άνωθεν ασπρόμαυρης φωτογραφίας, που μπορεί να είναι όμορφη και ιδανική ίσως για κάποιες γυναίκες, αλλά θα άξιζε να μπορούσαμε να τη ρωτήσουμε αν πονάει και πόσο, στη μέση της για παράδειγμα.

Στο βωμό λοιπόν της 6-pack κοιλιάς & στην εμμονή της γρήγορης και με όποιο τρόπο επαναφοράς του σώματος της γυναίκας στην προ της κύησης κατάσταση, πολλές γυναίκες που γυμνάζονται σκληρά, με έντονο φορτίο και λανθασμένο ασκησιολόγιο παρουσιάζουν συμπτώματα ακράτειας ούρων, οσφυαλγίας, δυσλειτουργίες στη σεξουαλική πράξη, κ.λπ.  με όλες της δυσάρεστες συνέπειες που έχουν αυτές οι καταστάσεις στην φυσική, ψυχική και κοινωνική υγεία της νέας μητέρας.

Υπάρχουν δεκάδες ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού και του πυρήνα. Ας ενημερωνόμαστε κι ας ενημερώνουμε σωστά τις γυναίκες που μας εμπιστεύονται το σώμα τους μετά τον τοκετό ώστε να τις γυμνάζουμε ευχάριστα και με ασφάλεια.

__

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.