Τα καθίσματα είναι μια εξαιρετική άσκηση για την εγκυμονούσα

Για όσες γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να κάνουν καθίσματα/squats κατά την κύηση, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ΦΥΣΙΚΑ, τα καθίσματα είναι ωφέλιμα κι ευεργετικά κατά την κύηση.

Κι αυτό όσες εγκυμονούσες έχουν πάρει μέρος σε κάποιο Prenatal Human Mama πρόγραμμα το γνωρίζουν καλά.

Έχοντας κατά νου ότι τα καθίσματα αποτελούν βασική λειτουργική ικανότητα του ανθρωπίνου σώματος, η άσκηση/προπόνηση οφείλει όχι μόνο να διατηρήσει την ικανότητα αυτή αλλά και να την ενισχύσει. Τα καθίσματα συμπεριλαμβάνονται σε όλους σχεδόν τους προπονητικούς σχεδιασμούς μιας που αποδεδειγμένα αποτελούν μια εξαιρετική άσκηση. Και η άσκηση κατά την περίοδο της κύησης δε πρέπει να αποτελεί εξαίρεση διότι:

1. υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα καθίσματα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους. Απ΄ αυτή εδώ τη σελίδα όταν λέμε δυνατό πυελικό έδαφος (ΠΕ) σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε βραχυμένο ΠΕ. Αντίθετα αναφερόμαστε σε ένα υγιές εύκαμπτο και δυνατό ΠΕ.

2. τα καθίσματα αποτελούν μεταξύ άλλων μια υπέροχη άσκηση γλουτών. Δε ξέρω καμιά γυναίκα που να μην επιθυμεί γυμνασμένους γλουτούς. Κι αν οι γλουτοί είναι να γυμναστούν στην κύηση, δε βλέπω τίποτα το μεμπτό σε αυτό. Ίσα ίσα. Αν λάβει κανείς υπόψη του τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας όπως είναι για παράδειγμα η πρόσθια κλίση στη λεκάνη που συναντάται σε πολλές περιπτώσεις και η χαλάρωση των συνδέσμων και των τενόντων (λόγω της έκκρισης της ρελαξίνης και της προγεστερόνης) τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δυνατοί γλουτοί μπορούν να λειτουργήσουν και προστατευτικά σε πιθανή εμφάνιση οσφυαλγίας ή πυελικού πόνου παρέχοντας σταθεροποίηση στη λεκάνη μέσω της υποστήριξης της ιερολαγόνιας άρθρωσης. Οπότε έχουμε και λέμε: κάνοντας καθίσματα έχουμε τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα και μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης πόνου στη μέση και στη λεκάνη.

3. τα καθίσματα διευκολύνουν όλα τα στάδια του τοκετού. Η γυναίκα στη θέση αυτή ανακουφίζεται από τις συσπάσεις και τους πόνους στην πλάτη και στη μέση. Όταν η γυναίκα κάνει βαθύ κάθισμα τότε το πυελικό άνοιγμα διευρύνεται με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία του τοκετού αφού το μωρό μπορεί να κατέβει βαθύτερα στη λεκάνη. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να γίνουν τα καθίσματα σύμμαχος στον τοκετό είναι να κάνει η γυναίκα συχνά καθίσματα κατά την κύηση ώστε να έχει τη δύναμη και την αντοχή να παραμείνει στη θέση αυτή.

Κι ενώ τα καθίσματα αποτελούν μια υπέροχη άσκηση με εξαιρετικά όπως διαβάσαμε οφέλη για τη γυναίκα κατά την κύηση και τον τοκετό, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις που τα καθίσματα καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Συγκεκριμένα, τα καθίσματα αποφεύγονται μετά την 30η εβδομάδα αν το μωρό έχει ισχιακή προβολή δεν έχει δηλαδή πάρει την κατάλληλη (με το κεφάλι προς τα κάτω) θέση εξόδου (δες την παρακάτω φωτογραφία). Αν όμως το μωρό “πάρει θέση” τότε τα καθίσματα μπορούν να συνεχιστούν και πάλι. Τα καθίσματα επίσης αποφεύγονται αν η γυναίκα πονάει κατά την εκτέλεσή τους. Σ αυτή την περίπτωση ελέγχουμε τη ορθότητα της εκτέλεσής τους και δίνουμε παραλλαγές της άσκησης στις οποίες πιθανόν η γυναίκα δεν ενοχλείται. Αν παρ΄ αυτά η γυναίκα συνεχίσει να πονάει, τότε αφαιρούμε τα καθίσματα από το ασκησιολόγιο της. Σε περιπτώσεις όπως είναι ο πρόδρομος πλακούντας τα καθίσματα απαγορεύονται.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα καθίσματα αποτελούν μια πολύ ωφέλιμη και αποτελεσματική άσκηση για την κύηση και τον τοκετό.

Οι εγκυμονούσες μπορούν να κάνουν 3- 4 σετ καθισμάτων, των 12-15 επαναλήψεων, 2-3 φορές την εβδομάδα από την 8η εβδομάδα της κύησης μέχρι και τον τοκετό.

Αποφεύγει η γυναίκα τα καθίσματα στην κύηση μόνο όταν νιώσει άβολα, πόνο ή στις ιατρικές περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω. Ο γυναικολόγος και η μαία που την παρακολουθούν θα πρέπει να είναι πάντα ενήμεροι για ό,τι της συμβαίνει.

__

Credit for the pic to Heinz Troll

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.