Άσκηση με αντιστάσεις στην κύηση

Οι ασκήσεις με αντιστάσεις αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους εκγύμνασης των γυναικών κατά την κύηση.

Στην Αμερική το ποσοστό των εγκύων γυναικών που συμμετέχει σε κάποια αθλητική/αναψυχική δραστηριότητα ανέρχεται πλέον στο 66%!

Κι ενώ το περπάτημα είναι η πιο δημοφιλής μορφή φυσικής δραστηριότητας (83%) κατά την κύηση, οι έγκυες γυναίκες που γυμνάζονται με αντιστάσεις (λάστιχα, βάρη, κ.λπ.) αγγίζουν το 10%. Ποσοστό πολύ υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι αναφερόμαστε στην περίοδο της κύησης.

Πριν μερικά χρόνια η άσκηση με αντιστάσεις στην κύηση ήταν αιρετικός τρόπος προπόνησης. Άσε που ερχόταν και σε αντίθεση με την κλασική ατάκα της μητέρας ή του συντρόφου: είσαι έγκυος τώρα δε πρέπει να σηκώνεις βάρη.

Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά εκείνα χρόνια οι ερευνητές, επειδή δεν υπήρχαν ακόμη σχετικές μελέτες, εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για πιθανούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς, αύξηση της θερμοκρασίας της εγκύου αλλά και αναδιανομή της ροής του αίματος μακριά από το έμβρυο γεγονός που πιθανολογούσαν (τραβηγμένο απ’ τα μαλλιά βεβαίως βεβαίως) ότι μπορεί και να του στερήσει το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες ασχολούνται με την επίδραση που μπορεί να έχει η άσκηση με αντιστάσεις στην έγκυο και το έμβρυο. Όλες οι μελέτες ανεξαιρέτως όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν τους άνωθεν φόβους και ανησυχίες αλλά αντίθετα αποδεικνύουν περίτρανα πολλά θετικά οφέλη των ασκήσεων με αντιστάσεις για την έγκυο γυναίκα.

Συγκεκριμένα φαίνεται πως οι ασκήσεις με αντιστάσεις κατά την κύηση βοηθάνε τις γυναίκες να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις απαιτήσεις του τοκετού και της γέννας, να εμφανίσουν λιγότερα επεισόδια πόνων στην πλάτη και την οσφύ, να αντεπεξέλθουν ευκολότερα στις φυσιολογικές αλλαγές που προκαλεί η κύηση στο σώμα τους να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, προ-εκλαμψίας ή υπέρτασης και φυσικά να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος.

Οι ασκήσεις με αντιστάσεις τέλος δε επηρεάζουν την ημερομηνία διεξαγωγής του τοκετού, τη διάρκεια της κύησης και το βάρος του νεογέννητου.

Οι ασκήσεις με αντιστάσεις γίνονται επικίνδυνες για την έγκυο και το έμβρυο όταν δεν εκτελούνται σωστά, όταν η επιλογή του ασκησιολογίου είναι λανθασμένη (λάθος τρίμηνο, ένταση, σετ, διάρκεια, διάλειμμα, τύπος αντίστασης, κ.λπ.) κι άνευ λόγου υπερβολική, όταν δε λαμβάνονται υπόψη οι μεταβολές που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα καθώς η κύηση εξελίσσεται.

Όλα αυτά όμως θα συμβούν μόνο όταν η έγκυος γυναίκα εμπιστευτεί έναν έμπειρο και κατάλληλα εξειδικευμένο προπονητή, μιας που όπως φαίνεται από τα παραπάνω, η άσκηση με αντιστάσεις είναι ωφέλιμη και ευεργετική για την εγκυμονούσα.

Η έγκυος γυναίκα λοιπόν που επιθυμεί να ασκηθεί επιβάλλεται να είναι πολύ αυστηρή στην επιλογή του προπονητή, στα χέρια του οποίου θα εμπιστευτεί την φυσική της υγεία αλλά και την υγεία του εμβρύου που κυοφορεί.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23962890

__

Credit for the pic to Heinz Troll

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.