Healthy and cool babies have fit mums

Εδώ και πολλά χρόνια λέμε πως η άσκηση ευεργετεί τόσο τη έγκυο γυναίκα όσο και το ίδιο το έμβρυο. Τα θετικά οφέλη της άσκησης στο έμβρυο είναι πολλά αλλά αξίζει να αναφερθούμε στα αποτελέσματα των χρόνιων ερευνών της ομάδας της Δρ May στο Τμήμα Ανατομίας του Kansas City University of Medicine and Biosciences, η οποία μελετά την επίδραση της άσκησης κατά την κύηση στη καρδιά του εμβρύου.

Η συγκεκριμένη ομάδα λοιπόν έχει αποδείξει πως η χαμηλής-μεσαίας έντασης αερόβιας άσκηση 3 τουλάχιστον φορές την εβδομάδα επηρεάζει θετικά την καρδιακή συχνότητα και την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου αλλά και του βρέφους.

Συγκεκριμένα έχουν βρει ότι ο καρδιακός ρυθμός των εμβρύων των ασκούμενων εγκύων είναι χαμηλότερος σε σχέση με τον καρδιακό ρυθμό των εμβρύων που οι μητέρες τους δεν ασκούνται και επίσης διαπίστωσαν πως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού των ασκούμενων εμβρύων” είναι υψηλότερη από αυτή των μη ασκούμενων! Μάλιστα οι θετικές αυτές επιδράσεις της άσκησης στο έμβρυο δε διαρκούν μόνο κατά την περίοδο της κύησης αλλά συνεχίζονται κι αφού γεννηθούν τα μωρά.

Αν αναλογιστεί κανείς τη θετική συμβολή της υψηλής μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού* στην υγεία των ανθρώπων τότε μπορούμε για μια ακόμη φορά να μιλήσουμε για το μεγαλείο της άσκησης κατά την κύηση.
Κι αυτή τη φορά το μεγαλείο της άσκησης δεν αφορά την έγκυο γυναίκα αλλά το κυοφορούμενο έμβρυο.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20356690
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24794306

*Τα άτομα με αυξημένη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρδιοπάθειες, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, και άλλες παθήσεις ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με αυξημένη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού ζουν περισσότερο!

__

Photo by Valeria Zoncoll on Unsplash

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.