Αερόβια άσκηση κατά την κύηση

Οι εγκυμονούσες με φυσιολογικό βάρος κύησης μπορούν να συμμετέχουν σε χαμηλής-μέτριας έντασης αερόβια άσκηση όπως περπάτημα, jogging ή και σε κάποιες περιπτώσεις συνδυασμό των προηγούμενων μορφών με τρέξιμο.

Η διάρκειας της αερόβιας άσκησης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 35-90′ και να πραγματοποιείται 3-4 φορές την εβδομάδα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 3000 εγκυμονούσες (δες παρακάτω τον σύνδεσμο) διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά δε διατρέχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού από ότι οι μη ασκούμενες έγκυες γυναίκες.

Αντίθετα η συστηματική άσκηση συμβάλει θετικά στην έκβαση της κύησης και του τοκετού, μειώνοντας σημαντικά τις δυσάρεστες συνέπειες που έχει στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου ένας υποκινητικός τρόπος ζωής (π.χ. διαβήτης κυήσεως, υπερτασικές διαταραχές, κ.λπ.).

Συμβουλευτείτε λοιπόν, αν είστε έγκυος, έναν Human Mama trainer ώστε να σχεδιάσει το κατάλληλο για εσάς αερόβιο πρόγραμμα άσκησης. Γιατί δεν ταιριάζουν τα 90 λεπτά (που αναφέρονται στην έρευνα) αερόβιας άσκησης σε όλες τις γυναίκες αλλά υπάρχουν και γυναίκες που μπορούν να ασκούνται πιο έντονα από κάποιες άλλες κατά την εγκυμοσύνη.

Και να έχετε πάντα κατά νου ότι:

/ η συμμετοχή σε αερόβια προγράμματα άσκησης απαιτεί ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα (κορμό, πυελικό έδαφος, πόδια, κ.λπ.).

/ η αερόβια άσκηση δε μπορεί να είναι ίδια σε κάθε τρίμηνο. Ό,τι μπορεί να είναι εφικτό στο 2ο τρίμηνο μπορεί να είναι αδύνατον στο 3ο.

/ το ίδιο το σώμα της εγκυμονούσας “γνωρίζει” σε ποια ένταση, με ποια συχνότητα και πόση διάρκεια θα ασκηθεί! Χρειάζεται απλά μαζί με τις γνώσεις να έχουμε μάτια και αυτιά “ανοιχτά” για να το ακούσουμε.

 

ΥΓ. Η σύμφωνη γνώμη του γιατρού, που παρακολουθεί την έγκυο γυναίκα, για συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης θεωρείται από αυτή εδώ τη σελίδα αυτονόητη και γι’ αυτό δεν αναφέρεται.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27319364

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.