Θέλει περίσσια θράσους για να παραπλανήσεις μια έγκυο γυναίκα

Στο χώρο του prenatal fitness/yoga επικρατεί ένα ομιχλώδες τοπίο συγχύσεων και παρερμηνεύσεων που, μετά λύπης μου θα πω ότι, προκαλείται κυρίως από εμάς τους ίδιους τους επαγγελματίες της άσκησης κι ακόμη χειρότερα από τις γυναίκες προπονήτριες ή και αθλήτριες κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους κύησης.

Δυστυχώς, συμβαίνει αυτό την εποχή που διαθέτουμε τις σαφέστερες και πιο ενθαρρυντικές κατευθυντήριες γραμμές άσκησης για εγκυμονούσες.

Επαγγελματίες της άσκησης λοιπόν, επιδίδονται κατά την εγκυμοσύνη τους σε ακραίες ασκήσεις, επικροτώντας και προμοτάροντας με αυτόν τον τρόπο λανθασμένα και επικίνδυνα προπονητικά πρότυπα και συστήματα.

Συνήθως μάλιστα, κάτω από τέτοιου τύπου φωτογραφίες, όπου η έγκυος στηρίζει το σώμα της στα χέρια, τα πόδια της είναι προς το ταβάνι, η λεκάνη στην ανατολή και το κεφάλι κάπου στα Τάρταρα της δύσης, συνηθίζεται να υπάρχει η εξής παραίνεση από τις ίδιες: η άσκηση στην κύηση και τη λοχεία πρέπει να γίνεται με την άδεια των γιατρών. Κι έτσι θεωρούν πως ξεμπέρδεψαν ηθικά και γνωστικά με τις γυναίκες που θα τις δουν ή που γυμνάζουν στην πραγματικότητα, επειδή απλά ανέφεραν κάπου τη λέξη γιατρός.

Θα μου πει κάποιος πως δικές τους οι σελίδες είναι, και ό,τι θέλουν θα ανεβάζουν, και το κέφι τους θα κάνουν, και θα πάρουν και καμιά 300 καρδούλες και ουάου φατσούλες παραπάνω. Κι όποια γυναίκα επηρεαστεί από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα είναι άξια των επιλογών της.

Δεν “πάει έτσι” όμως! Δε μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα.

Αυτό πάλι που με ξεπερνάει και δυσκολεύομαι πλήρως να το καταλάβω, είναι πώς κάτω από τις φωτογραφίες που ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα οι εν λόγω έγκυες επαγγελματίες της άσκησης, στις οποίες είτε σηκώνουν πάνω από το κεφάλι τους μπάρες με 200κιλα, είτε τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είτε διπλώνουν, στρίβουν, στέκονται στο κεφάλι ή ακουμπάνε τη γλώσσα τους στους πάτωμα έχοντας το σώμα τους σε σχήμα ανάποδου τόξου … ανταποκρίνονται θετικά –σηκώνοντας τον αντίχειρα τους σε ένδειξη like– ακόμη και επιστήμονες της άσκησης που έχουν αφιερώσει χρόνο, χρήματα, κι ό,τι άλλο μπορεί να διαθέσει κανείς, για να εξειδικευτεί στην άσκηση τέτοιων πληθυσμών! Επιδοκιμάζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ακραίες προπονητικές στάσεις και τύπους άσκησης κατά την κύηση.

Θα μου πείτε, βέβαια πάλι, πως οι δύστυχοι πρέπει να ανταποδώσουν στο ότι χθες η εν λόγω κυρία τους έβαλε καρδούλα στο βίντεο που ανεβάσαν, καθώς προπονούσαν τους ασκούμενους τους. Ακόμη χειρότερα, θα μου πείτε πως το επικρότησαν μηχανικά, το βράδυ, εξαντλημένοι από την κούραση, χωρίς πολύ πολύ να το καλοσκεφτούν.

Μπορείτε να μου πείτε ό,τι θέλετε, εγώ όμως, όταν τελειώσετε, σίγουρα θα σας ρωτήσω το εξής: αν αυτός δεν είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στην ημιμάθεια, την αυθάδεια και την παντελή έλλειψη επαγγελματικού ήθους και δεοντολογίας, τότε ποιoς είναι;

Ζητάω συγνώμη για την επικριτική διάθεσή σε αυτά μου τα γραφόμενα. Δεν το συνηθίζω καθόλου. Απλά κάπου πήρε το μάτι μου μια έγκυο μητέρα να ασκείται κάνοντας κακό στο σώμα της. Και θύμωσα.

__

Credits to Heinz Troll for the timeline photo.

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.