Πότε ξεκινάει η άσκηση στην κύηση;

Αν και παλαιότερα λέγαμε πως η άσκηση πρέπει να ξεκινάει μετά την 12η εβδομάδα κύησης, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που συνήθιζαν να ασκούνται πριν την εγκυμοσύνη, μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται κατά τη διάρκειά της, χωρίς καμιά διακοπή. 

Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι οι ερευνητές που προτείνουν έναρξη της άσκησης μετά την 1η επίσκεψη στον γιατρό, δηλαδή κατά την 8η εβδομάδα. Για τις γυναίκες που δε συνήθιζαν να ασκούνται πριν την εγκυμοσύνη αλλά επιθυμούν να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες και να εντάξουν την άσκηση στη νέα τους ζωή, τότε προτείνεται, η συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης να γίνει προοδευτικά και ήπια.

Πάντως, όταν η γυναίκα ξεκινάει την άσκηση στο 1ο τρίμηνο, φαίνεται ότι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως είναι ο διαβήτη κυήσεως, η προεκλαμψία, η υπέρταση, η κατάθλιψη ή το υπερβολικό πρόσθετο βάρος.


References:


Davenport et al. (2019). Impact of prenatal exercise on maternal harms, labour and delivery outcomes: a systematic review and meta- analysis. Br J Sports Med; 53(2):99-107

Mottola MF, et al. (2018). 2019 Canadian guideline for physical activity throughout pregnancy. Br J Sports Med; 52:1339–1346.

__

Credit for the pic to Heinz Troll

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.