Ασκήσεις μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης στην κύηση

Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, η μήτρα αναπτύσσεται και το βάρος της εγκύου αυξάνεται, μια πληθώρα μυοσκελετικών και βιομηχανικών αλλαγών συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας προκειμένου να διατηρηθεί η κύηση.
Ένεκα αυτών των μεταβολών, συχνά οι γυναίκες διαμαρτύρονται για πόνους (στην μέση, στον αυχένα, στην πλάτη, στα πόδια και στα πέλματα).
Λαμβάνοντας υπόψιν μας τις μυοπεριτονιακές διαδρομές, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι πόνοι που βιώνει η γυναίκα εμφανίζονται στην οπίσθια επιφανειακή περιτονία, αυτή δηλαδή που ξεκινάει από τα πέλματα, διασχίζει τα πόδια και το πίσω μέρος του κορμού και καταλήγει στο μέτωπο.
Αν η έγκυος γυναίκα που προπονούμε, διαμαρτυρηθεί για πόνους, τραβήγματα κι εντάσεις στο πίσω μέρος του σώματός της, τότε προκειμένου να παραμείνει και να νιώθει fit, την παροτρύνουμε να εκτελεί ασκήσεις μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης πριν, μετά την προπόνηση αλλά και μόνη της στο σπίτι.
Οι ασκήσεις αυτές οδηγούν σε αναδιάρθρωση και ενυδάτωση του περιτονιακού ιστού, βελτιώνουν την κινητικότητα, απελευθερώνουν, αποφορτίζουν, χαλαρώνουν, και κατ’ επέκταση, άμεσα κι εύκολα, ανακουφίζουν την γυναίκα από τους πόνους.
Εκπαιδεύουμε λοιπόν την έγκυο να εφαρμόζει για 30 -60 sec, μια απαλή πίεση παλίνδρομης κίνησης με κάποιο μπαλάκι (τένις, γκολφ, μπέιζμπολ, ή με αέρα για πιο επιφανειακή πίεση):

α. στο πέλμα, από όρθια θέση, με στήριξη ή καθιστή αν νιώθει πως δεν μπορεί να ισορροπήσει. Η γυναίκα τοποθετεί το μπαλάκι κάτω από το πέλμα της και κουνώντας το πόδι της προς κάθε κατεύθυνση (μπρος- πίσω, μέσα – έξω) φροντίζει να περάσει το μπαλάκι από ΚΑΘΕ σημείο του πέλματός της.

β. κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης (σσ), με ένα ή δύο μπαλάκια εκατέρωθέν της από όρθια θέση, στον τοίχο. Η γυναίκα τοποθετεί τα μπαλάκια δεξιά και αριστερά της σσ στο μέσο περίπου των ωμοπλατών κι αφού κολλήσει το σώμα της στον τοίχο ανεβοκατεβαίνει κάνοντας ήπια καθίσματα αφήνοντας τα μπαλάκια να ολισθαίνουν στον τοίχο, κατά μήκος της σσ. Στη συνέχεια μπορεί να επαναλάβει την ίδια διαδικασία τοποθετώντας τα μπαλάκια πιο κάτω ώστε να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της σσ.

Οι δύο αυτές ασκήσεις είναι βέβαιο πως θα φωτίσουν το πρόσωπο της γυναίκας με χαμόγελο ανακούφισης.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.