Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ύπνου των εγκύων

Οι έγκυες γυναίκες πολύ συχνά υποφέρουν από διαταραχές ύπνου. Κάποιες γυναίκες μάλιστα αναφέρουν περιστατικά αϋπνίας, κακή ποιότητα ύπνου ή τακτικές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης (περίπου 10η) ενώ κάποιες άλλες έρχονται αντιμέτωπες με αυτού του τύπου τις διαταραχές αργότερα, καθώς η κύηση εξελίσσεται.

Οι διαταραχές ύπνου στην κύηση πέραν των προφανών προβλημάτων που δημιουργούν στην άυπνη μητέρα, έχει βρεθεί ότι συνδέονται με επιπλοκές της κύησης όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, τα υψηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα καθώς και η υπέρταση της κύησης.

Καθώς η κύηση είναι μια περίοδος όπου η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου είναι απαγορευτική (μπορεί να οδηγήσει σε τερατογένεση) κάποιοι ερευνητές βλέποντας τις θετικές επιδράσεις της συστηματικής, μέτριας έντασης άσκησης σε άλλους πληθυσμούς (πχ ηλικιωμένα άτομα) σκέφτηκαν να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να είναι η άσκηση η λύση στα προβλήματα ύπνου της εγκύου.
Και οι περισσότεροι ερευνητές επιβεβαιώθηκαν. Η άσκηση, και μάλιστα η μέτριας έντασης άσκηση, βρέθηκε πως βελτιώνει όχι μόνο την ποιότητα ύπνου των εγκύων αλλά και πως αυξάνει την διάρκειά του.Η κύηση είναι μια περίοδος έντονων φυσιολογικών, βιομηχανικών και συναισθηματικών μεταβολών. Ο συνεχόμενος, καλής ποιότητας ύπνος είναι αρωγός υγείας και ευεξίας για όλους τους ανθρώπους κι άρα και για την έγκυο γυναίκα. Αν λοιπόν μια έγκυος γυναίκα αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου τότε ένα είναι το χάπι που θα διορθώσει το πρόβλημα: η ΆΣΚΗΣΗ.

Baker J., Rothenberger Sc., Kline Ch., Okun M. Exercise during Early Pregnancy is Associated with Greater Sleep Continuity. Behav Sleep Med. 2018;16(5): 482–493

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.