Θηλασμός & COVID 19

Όσον αφορά στον θηλασμό και τη σχέση του με τον Covid 19, το τοπίο είναι ακόμη αρκετά νεφελώδες.

Στην Αμερική, για παράδειγμα, το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – CDC έχει αναπτύξει μια ενδιάμεση στρατηγική πρόληψης για τον θηλασμό βρεφών από μητέρες που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί ή έχουν εξεταστεί για τον COVID-19. 
Το Σημαντικότερο από όλα είναι να τονιστεί ότι μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις δεν συνίσταται ο θηλασμός ή η σίτιση του βρέφους με μητρικό γάλα. 
Την απόφαση έναρξης ή συνέχισης του θηλασμού την καθορίζει φυσικά η μητέρα σε συνεννόηση και συνεργασία με τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας. 
Αυτό που προτάσσει ως κύρια ανησυχία του το Αμερικάνικο Κολέγιο Γυναικολόγων και Μαιευτήρων- ACOG δεν είναι το κατά πόσον ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος, αλλά αν η μολυσμένη μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω σταγονιδίων αναπνοής κατά την περίοδο του θηλασμού. 
Μια μητέρα με επιβεβαιωμένο COVID-19 ή συμπτωματική πρέπει να λάβει αυστηρά όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της.
Ενδελεχές πλύσιμο των χεριών της πριν αγγίξει το βρέφος και μάσκα προσώπου, προτείνονται κατά το θηλασμό. 
Στις περιπτώσεις που η μητέρα κάνει έκθλιψη των μαστών με χειροκίνητη ή ηλεκτρική αντλία, θα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει οποιαδήποτε αντλία ή μέρη του μπουκαλιού και να ακολουθεί αυστηρά τις συστάσεις για τον κατάλληλο καθαρισμό της αντλίας και του μπουκαλιού μετά από κάθε χρήση. 
Προτείνεται, εάν είναι δυνατόν, το τάισμα του βρέφους με το μητρικό γάλα να γίνεται από κάποιο άλλο πρόσωπο (σύντροφο, φίλο, συγγενή, κλπ).
– Update Clinical Guidance – Practice Advisory-Novel Coronavirus 2019 (COVID -19), ACOG, March 2020
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.