DO not forget to TOUCH your Scars

Έχεις ποτέ σκεφτεί ότι η ουλή κι όχι η επισκληρίδιος αναισθησία (άλλη πονεμένη! ιστορία) από την καισαρική τομή μπορεί να αποτελεί, κι αυτή, αιτία που πονάει η νέα μητέρα στη μέση ή στο ισχίο κι όχι μόνο;
 
Έχεις ποτέ σκεφτεί πως όταν η ακεραιότητα του δέρματος αλλάξει, όταν η συνέχεια του δέρματος διακοπεί, όπως συμβαίνει στην καισαρική τομή ή όταν η διαδικασία επούλωσης του δέρματος διαταραχθεί, τότε το συγκεκριμένο σημείο μπορεί να γίνει πηγή συμπτωμάτων, τα οποία συμπτώματα πολλές φορές δεν είναι απλώς δερματικά κι ούτε πάντα τοπικά;
Κι αν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία προπονητών που δεν σκέφτονται locally αλλά globally τότε σίγουρα η πρώτη σκέψη που θα κάνεις είναι ότι αν μπορεί να γίνει ένα έγκλημα (ουλή) με τόση άφθονη συμπτωματολογία σίγουρα το δέρμα έχει συνένοχο και ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά ο περιτονιακός ιστός. 
Και πολύ καλά θα κάνει να πάει το μυαλό σου εκεί διότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καισαρική τομής διανοίγονται η υποδόρια περιτονία καθώς και τα περιτονιακά στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος προκειμένου να φτάσουν οι χειρουργοί στη μήτρα.
Κι αφού το μωρό εξέλθει της μήτρας, το γεγονός ότι ο περιτονιακός ιστός ράβεται κι επιστρέφεται πίσω στη θέση του, δε σημαίνει καθόλου πώς όλα είναι μέλι γάλα, δηλαδή φυσιολογικά κι όπως ήταν πριν την επέμβαση. 
Κι αυτό, ο global trainer το γνωρίζει καλά διότι ξέρει πως η περιτονία είναι ο ιστός που περιβάλει ολόκληρο το σώμα, φέρει μεγάλο ποσοστό ιδιοδεκτικών υποδοχέων και όταν είναι συνεχής και υγιής καθιστά εφικτή την επικοινωνία και τη συνεργασία των οργάνων που περιβάλει.
Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και όταν η τομή επουλωθεί, οι επιπλοκές από την ουλή μπορούν να συνεχιστούν. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να είναι σε επιφανειακό επίπεδο – όπως υπερευαισθησία γύρω από την ουλή – αλλά και σε πιο εν τω βάθει στρώματα της κοιλιακής περιτονίας και των οργάνων πίσω από αυτή. Η καισαρική τομή μπορεί επίσης να “τραβήξει” τους ιστούς του πυελικού εδάφους και να προκαλέσει μια σειρά δυσλειτουργιών του.
Ο πόνος στη μέση, στα ισχία, στην ιερολαγόνια άρθρωση, στην ηβική σύμφυση, στο σεξ αλλά και προβλήματα δυσκοιλιότητας ή ευαισθησίας της ουροδόχου κύστης αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από επιπλοκές της ουλής της καισαρικής τομής. 
Επειδή όμως ο global trainer (ο human mama trainer σαφώς και είναι μόνο global) γνωρίζει καλά ότι η περιτονία τρελαίνεται για χάδια, μπορεί να βοηθήσει αρκετά τη νέα μητέρα που θα του εμπιστευτεί το σώμα της και την προπόνησή της. 
Αν λοιπόν μια νέα μητέρα που έχει υποβληθεί σε καισαρική τομή επιθυμεί να ασκηθεί και στο δελτίο υγείας της αναφέρει ένα από τα παραπάνω προβλήματα -αλλά κι εντελώς προληπτικά- προτείνεται ανεπιφύλακτα, να εκπαιδευτεί η γυναίκα ώστε μόνη της στο σπίτι και με τη βοήθεια ενός λαδιού ή μιας κρέμας σώματος να περάσει 4-5 φορές απαλά τα δάχτυλά της πάνω από την ουλή και προς κάθε κατεύθυνση. Στη συνέχεια, με τους δείκτες της να τεντώσει την ουλή για 1 περίπου λεπτό σε κάθε σημείο της. Να την τεντώσει απαλά κάθετα, παράλληλά, διαγώνια, δεξιά αριστερά, πάνω, κάτω, χωρίς να πονάει. Η  αίσθηση πόνου να είναι 1-6 (σε μια κλίμακα πόνου 1-10).
 
Κι αφού μαλακώσει την ουλή, αποκαταστήσει το πυελικό έδαφος και τα τοιχώματα της κοιλιάς κι ενεργοποιήσει τους μύες του πυρήνα τότε είναι που θα πρέπει να μπουν σε εφαρμογή όλα τα υπόλοιπα συστήματα προπόνησης για να επιτευχθούν και οι υπόλοιποι προπονητικοί στόχοι.
Κάθε πράγμα στην ώρα του και ο προσεκτικός προπονητικός σχεδιασμός πάνω απ όλα.
 
Βιβλιογραφία
Bruno Bordoni, Emiliano Zanier. (2014). Skin, fascias, and scars: symptoms and systemic connections. Journal of Multidisciplinary Healthcare 7: 11–24

Jin et al. (2016). Prevalence and risk factors for chronic pain following cesarean section: a prospective study. BMC Anesthesiology 16:99 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.