Το λίπος μετά τον τοκετό, αποθηκεύεται περισσότερο στα χέρια

Μια σημαντική παρατήρηση που κάναμε, αφορά το σωματικό λίπος των γυναικών μετά τον τοκετό και σχετίζεται με την εναπόθεσή του στα διάφορά σημεία του σώματος. 
Έτσι, ενώ στην εγκυμοσύνη τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ευνοούν τον γυναικείο τύπο εναπόθεσης λίπους, δηλαδή στους γλουτούς και στους μηρούς, στη λοχεία η εναπόθεση λίπους, πιθανόν λόγω της υποοιστρογοναιμίας, αντιστρέφεται, και το λίπος αποθηκεύεται περισσότερο στο επάνω μέρος του κορμού: στο στήθος αλλά κυρίως στον τρικέφαλο. 
Έτσι κατά τη λοχεία, ενώ σταδιακά μειώνεται το πρόσθετο σωματικό βάρος και το πάχος των  περισσότερων δερματοπτυχών, κάτι που γίνεται ασφαλέστερα και ταχύτερα στις γυναίκες που θηλάζουν, έχουν ισορροπημένη διατροφή και ασκούνται συστηματικά (όσο συστηματικά μπορεί να ασκηθεί μια γυναίκα με νεογέννητο παιδί), η πτυχή του τρικέφαλου αποτελεί εξαίρεση! 
Λες και το σώμα με έναν υπέροχα προνοητικό τρόπο συσσωρεύει λίπος κοντά στο μαζικό αδένα όπου παράγεται και συγκεντρώνεται το μητρικό γάλα για να εξωθηθεί προκειμένου να τραφεί το βρέφος! 
Μπροστά λοιπόν στο μεγαλείο του θηλασμού και τη διατήρησή του χρειάζεται λίγη περισσότερη υπομονή και θετική διάθεση από την νέα μητέρα που αγωνιά για το πότε θα έχει και πάλι το σώμα της, το σχήμα που είχε πριν την εγκυμοσύνη.
Οι νέες μητέρες επομένως χρειάζεται να έχουν πάντα κατά νου ότι:
  1. η λοχεία δε διαρκεί 40 μέρες αλλά 1 έτος
  2. Ο τρικέφαλος έχει περισσότερο λίπος ως φυσιολογική διαδικασία κι όχι γιατί έχει γίνει κάποιο διατροφικό λάθος από τις ίδιες
  3. με καλή διάθεση, άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα και διατροφή έχουν απεριόριστες πιθανότητες να επαναφέρουν γρηγορότερα και ασφαλέστερα το σώμα τους στα προ της κύησης επίπεδα
  4. τα προπονητικά προγράμματα τιμωρίας δεν έχουν καμιά απολύτως θέση στην προπόνηση των νέων μαμάδων. 
Βιβλιογραφία
Athanasia Zourladani,  et al (2014). The effect of physical exercise on postpartum fitness, hormone and lipid levels: a randomized controlled trial in primiparous, lactating women. Archives of Gynecology and Obstetrics 291(3)
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.