Low back pain? Check gluteus medius

Ο πόνος στη μέση ταλαιπωρεί περίπου το 70% των εγκύων γυναικών με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της καθημερινότητας, του ύπνου, και φυσικά της διάθεσή τους.

Είναι όμως απορίας άξιο το γεγονός ότι μόνο 1 στις 3 έγκυες γυναίκες αναφέρει το πρόβλημα πόνου που βιώνει, στους επαγγελματίες υγείας που την φροντίζουν!

Σα να θεωρούν οι γυναίκες, πως ένεκα των δραματικών αλλαγών που βιώνουν στο σώμα τους, ο πόνος είναι μια φυσιολογική συνθήκη που πρέπει να υποστούν.

Ε, λοιπόν ΟΧΙ. Ο πόνο στη μέση μπορεί να προληφθεί και να διαχειριστεί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, και μάλιστα με φάρμακο την άσκηση.

Για τον πόνο στη μέση έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα κι έχουν προταθεί δεκάδες πρωτόκολλα αντιμετώπισής της.

Για την ισχυρή όμως συσχέτιση της οσφυαλγίας κυήσεως με τους αδύναμους μεσαίους γλουτιαίους έχουν ασχοληθεί λίγοι ερευνητές και είναι σημαντικό να αναφερθούν.

Ο μεσαίος γλουτιαίος δε βοηθάει απλά στην απαγωγή και στροφή του μηριαίου οστού αλλά συμμετέχει ενεργά στο βάδισμα, στο τρέξιμο και τη στήριξη στο ένα μας πόδι. Είναι ένας μυς που σταθεροποιεί τη λεκάνη και δεν την αφήνει να “πέσει” (μετωπιαία) όταν το αντίθετο πόδι βρίσκεται εκτός εδάφους, όπως πχ συμβαίνει στη φάση αιώρησης κατά την βάδιση ή το τρέξιμο.

Κατά την κύηση, το επιπλέον βάρος, οι μηχανικές και ορμονικές αλλαγές επιδρούν και αλλάζουν όχι μόνο τη θέση της λεκάνης σε σχέση με την σπονδυλική στήλη, και τα κάτω άκρα αλλά και την ανατομία του πέλματος καθώς και την ίδια την μηχανική της βάδισης.

Όταν λοιπόν ο μεσαίος γλουτιαίος (ο ένας ή και οι δύο) είναι αδύναμος, φαίνεται πως η γυναίκα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσει πόνο στη μέση αφού ούτε σωστά μπορεί να περπατήσει ούτε τη λεκάνη της σταθερή μπορεί να κρατήσει.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν μια έγκυο γυναίκα να μη πονάει στη μέση της, χρειάζεται να ελέγξουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μεσαίοι γλουτιαίοι της κι αν βρούμε ότι είναι αδύναμοι, τότε χρειάζεται να τους “ξαναβάλουμε στο παιχνίδι” της λειτουργικής κίνησης ενεργοποιώντας τους αρχικά με ισομετρικές ασκήσεις μικρής διάρκειας και ενδυναμώνοντας τους αργότερα.

Αυτή όμως είναι μόνο η μισή δουλειά και μάλιστα γίνεται σε δεύτερη φάση διότι όταν ο εγκέφαλος αποφασίζει να αναχαιτίσει τη λειτουργία κάποιου μυ τότε κάποιον άλλον ή άλλους μύες τους έχει βάλει να δουλεύουν υπερωρίες!

Χρειάζεται λοιπόν πριν την ενεργοποίηση των μεσαίων γλουτιαίων να βρούμε ποιοι είναι αυτοί οι μύες ώστε να τους χαλαρώσουμε.

Οι συνήθεις ύποπτοι, που θέλουν χαλάρωμα, είναι οι σύστοιχοι προσαγωγοί ή έξω στροφείς.

Ο 1ος & 2ος πολεμιστής της γιόγκα μπορούν να δώσουν την λύση και για τα δύο (χαλάρωση, ενδυνάμωση).

Αν λοιπόν στη θέση του 1ου πολεμιστή, κρατώντας σταθερά (χωρίς να τραβάμε) μια ζώνη που θα την βάλουμε πάνω από τον αστράγαλο του πίσω ποδιού της γυναίκας και της ζητήσουμε να το ενεργοποιήσει προς προσαγωγή κι έσω στροφή (6-15 sec) εφαρμόζοντας απαλά κι ελεγχόμενα μια δύναμη 10% περίπου της δύναμής της, μπορούμε να χαλαρώσουμε τους μύες που συνήθως είναι βραχυμένοι. Κι αν εν συνεχεία ζητήσουμε από τη γυναίκα να αυξήσει ελαφρώς το άνοιγμα των ποδιών της κι επαναλάβουμε την διαδικασία για 3-6 φορές έχουμε συμβάλει στο χαλάρωμα των μυών, με διατάσεις τύπου PNF.

Κι αν κατά την παραμονή της γυναίκας στη θέση του 1ου πολεμιστή σταθεροποιήσουμε σε κάποιο σημείο ένα τεντωμένο λάστιχο και το βάλουμε κάτω από το γόνατο του μπροστινού ποδιού ζητώντας από τη γυναίκα να αντισταθεί στην έλξη του για 6-10 sec, 3-6 φορές, έχουμε μια ωραία ενεργοποίηση του μεσαίου γλουτιαίου.

Οι δύο παραπάνω ασκήσεις δίδονται στην περίπτωση που ο μεσαίος γλουτιαίος είναι αδύναμος επειδή είναι αναχαιτισμένος. Στην περίπτωση που βρούμε ότι ο μεσαίος γλουτιαίος είναι αδύναμος λόγω βράχυνσης, τότε χρειάζεται να χαλαρώσουμε τον μεσαίο γλουτιαίο και να δυναμώσουμε τους προσαγωγούς.

Και στις δυο περιπτώσεις, πάντως, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια της γυναίκας. Είναι λοιπόν σημαντικό, κατά την εκτέλεση όλων των ασκήσεων, η γυναίκα να έχει καλά ενεργοποιημένο τον πυρήνα της και φυσικά να διαφυλάττει την στήριξη και ισορροπία της ειδικά όταν βρίσκεται σε προχωρημένη κύηση.

 

Bewyer K et al (2009). PILOT DATA: ASSOCIATION BETWEEN GLUTEUS MEDIUS WEAKNESS AND LOW BACK PAIN DURING PREGNANCY. Iowa Orthop J; 29: 97–99.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.