I am a “deadlift” mum

Οι άρσεις θανάτου είναι μια υπέροχη άσκηση.

Αν κι έχει ταυτιστεί με σκληρή και αδυσώπητη προπόνηση και ο περισσότερος κόσμος τρομάζει στο άκουσμά της (κυρίως λόγω της ονομασίας της) στην πραγματικότητα είναι μια κίνηση που την κάνουμε στην καθημερινότητα μας, κάθε φορά που σκύβουμε να πάρουμε κάτι από το πάτωμα.

Ειδικά οι γονείς με μικρά παιδιά κάνουν δεκάδες άρσεις θανάτου καθημερινά. Στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν μια σχετική τάξη στην οικία τους (συμμάζεμα παιχνιδιών) αλλά και να επιβιώσουν από πτώσεις (ολισθηρά θανατηφόρα αυτοκινητάκια – παγίδες, κρυμμένα σε ανοιχτές γωνίες) σκύβουν και σηκώνονται από το πάτωμα συνεχώς κάθε μέρα. Το ίδιο κάνει και η έγκυος μητέρα. Σκύβει και σηκώνεται καθημερινά.

Άρα το να συμπεριληφθούν οι άρσεις θανάτου στο ασκησιολόγιο της εγκυμονούσας δε είναι καθόλου μεμπτό ίσα ίσα που θα την ενισχύσουν, θα την δυναμώνουν αλλά και θα την προστατεύσουν από πιθανούς πόνους στη μέση της.

Όμως, όπως πολύ έξυπνα το σώμα της γυναίκας, όσο προχωράει η κύηση και αυξαίνεται το μέγεθος της κοιλιάς και του εμβρύου, συνεχώς προσαρμόζεται, τροποποιώντας πολλές φορές ακόμη και κινητικά μοτίβα, το ίδιο έξυπνα και κατάλληλα πρέπει να τροποποιούνται και οι ασκήσεις στην κύηση από τον προπονητή που θα αναλάβει να προπονήσει έγκυο γυναίκα.

Όσον αφορά στις Άρσεις Θανάτου πρώτα απ΄ όλα δε χρειάζεται να γίνουν με μπάρα ή με αλτήρες.

Μια fit μητέρα μπορεί να ξεκινήσει στην αρχή της κύησης με αυτόν τον εξοπλισμό και ανάλογα προσαρμοσμένα (λιγότερα) κιλά και στη συνέχεια (3ο τρίμηνο) να τις εκτελεί με λάστιχο.

Οι άρσεις θανάτου με λάστιχο είναι μια υπέροχη άσκηση για την έγκυο γυναίκα που δεν επιβαρύνουν καθόλου την κύηση, την οσφύ ή το πυελικό έδαφος αρκεί να γίνονται ως εξής:

Άνοιγμα ποδιών (όσο νιώθει ασφαλής η γυναίκα, και τα sumo dead lifts είναι υπέροχα)

Γόνατα λυγισμένα

Η κίνηση να γίνεται από τα ισχία με ουδέτερη θέση στη σπονδυλική στήλη (γίνονται προσαρμογές)

Έμφαση στην αναπνοή

Εισπνοή στο κατέβασμα

Ενεργοποίηση πυελικού εδάφους, και πυρήνα κι εκπνοή κατά το σήκωμα

Οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστεί κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα, η άσκηση διακόπτεται και ενημερώνεται ο γιατρός.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.