Age at first Pregnancy & Osteoporosis

Η οστεοπόρωση αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας. Μάλιστα τα κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία ή ακόμη και θάνατο. 
Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με τον εντοπισμό των προδιαθεσικών παραγόντων εμφάνισης οστεοπόρωσης. Έτσι έχει βρεθεί ότι για τις γυναίκες, λόγω της ισχυρής επίδρασης των οιστρογόνων στην ποσότητα και ποιότητα των οστών, υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αναπαραγωγικού ιστορικού τους (εμμηναρχή, εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη-ες, χρήση ορμονών) και τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών θέλοντας να διαπιστώσει αν η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, πραγματοποίησαν έρευνα σε 2530 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και διαπίστωσαν ότι: οι γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά σε ηλικία 24-29 έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης σε σύγκριση με εκείνες που κυοφορούν για πρώτη φορά μετά την ηλικίας των 30 ετών.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες των οποίων η πρώτη εγκυμοσύνη τους πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24-29, περίοδο κατά την οποία αποκτάται η μέγιστη οστική μάζα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Τα πρόσφατα αυτά δεδομένα ενισχύουν παρόμοιες παλαιότερες μελέτες που όχι μόνο κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα αλλά έχοντας συνυπολογίσει και την επίδραση του θηλασμού στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης είχαν βρει ότι οι γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά μετά την κορύφωση της οστικής τους μάζας (γίνεται μεταξύ 24-29 ετών) και θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης από γυναίκες που κυοφορούν σε μικρότερη ηλικία και δε θηλάζουν!
References

Yun BH, Choi YR, Choi YS, Cho S, Lee BS, Seo SK.(2015). Age at First Delivery and Osteoporosis Risk in Korean Postmenopausal Women: The 2008–2011 Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES). PLoS ONE 10(5): e0123665. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0123665

Peter F Schnatz , Kathaleen G Barker, Kimberly A Marakovits, David M O’Sullivan. (2010). Effects of age at first pregnancy and breast-feeding on the development of postmenopausal osteoporosis. Menopause;17(6):1161-6. doi: 10.1097/gme.0b013e3181e0efb3.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.