Άσκηση & ποιότητα μητρικού γάλακτος

Πολλές μητέρες αναρωτιούνται αν η άσκηση μετά τον τοκετό μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος αλλάζοντας πιθανόν και τη γεύση του.
Αρχικά να πούμε ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος και άρα την ανταπόκριση του βρέφους στο θηλασμό. Για παράδειγμα το κάπνισμα, το αλκοόλ, το ψυχοσωματικό stress και το γαλακτικό οξύ δρουν ανασταλτικά στη συνέχιση του θηλασμού, ενώ ελκυστικοί παράγοντες για το βρέφος είναι η λήψη από τη μητέρα καρυκευμάτων, μέντας, βανίλιας κτλ.
Τώρα όσον αφορά στην άσκηση, παράγοντες όπως είναι η διάρκεια, η ένταση ή η συχνότητά της καθώς και το αν η άσκηση γίνεται με γεμάτους ή άδειους μαστούς, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίδραση της άσκησης στην σύσταση του γάλακτος.
Συγκεκριμένα κι όσον αφορά στην περιεκτικότητα του γάλακτος σε ηλεκτρολύτες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνη Β6 και ανοσοσφαιρίνες φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από την μέτριας έντασης άσκηση ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μέγιστης έντασης άσκηση η συγκέντρωση της IgA στο γάλα παρουσιάζει μια παροδική πτώση που αποκαθίσταται στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά από 30min περίπου.
Η γενική παραδοχή είναι πως όταν η γυναίκα ασκείται σε μέτριες εντάσεις (3-5 φ/εβδ, 30- 45min/φορά) η άσκηση δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα και τη γεύση του γάλακτος.
Όταν όμως γίνεται σε πολύ υψηλές εντάσεις και μάλιστα με φορτισμένους μαστούς τότε έχει παρατηρηθεί αύξηση της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος μέχρι και 1,5 ώρα μετά την προπόνηση, γεγονός που παλαιότερα πίστευαν πως μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη του μητρικού γάλακτος από το μωρό, κάτι όμως που νεότερες μελέτες απέδειξαν πως τελικά δεν ισχύει.
Σε περίπτωση όμως που η μητέρα διαπιστώσει κάτι τέτοιο προτείνεται να προσπαθήσει να εκκρίνει ελάχιστο γάλα από κάθε στήθος πριν θηλάσει το μωρό και να αναβάλει τη σίτιση για μισή ώρα περίπου ώστε να μειωθούν τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος.
Η μείωση της ένταση της προπόνησης είναι επίσης μια άλλη πρόταση ενώ ο θηλασμός με αποφορτισμένους μαστούς προτείνεται ανεπιφύλακτα, εξάλλου είναι γνωστό ότι το άδειασμα των μαστών διεγείρει από μόνο του τη σύνθεση IgA στο γάλα και άρα την ανοσοθωράκιση του βρέφους!
Βιβλιογραφία
Cary GB, Quinn TJ. Exercise and lactation: are they compatible? (Review) Can J Appl Physiol. 2001 Feb;26(1):55-75.
Larson-Meyer DE. Effect of Postpartum Exercise on Mothers and their Offspring: A Review of the Literature. Obes Res. 2002 Aug;10(8):841-53.
Daley AJ, et al. Maternal Exercise and Growth in Breastfed Infants: A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Pediatrics 2012. doi: 10.1542/peds.2011-2485. Published online June 18, 2012.
Su D, Zhao Y, Binns C, Scott J, Oddy W. Breast-feeding mothers can exercise: results of a cohort study. Public Health Nutr. 2007 Oct;10(10):1089-93. Epub 2007 May 22
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.