Άσκηση & Ποσότητα Μητρικού Γάλακτος

Αν είσαι νέα μητέρα που θηλάζει και αγωνιάς για το αν η άσκηση θα επηρεάσει τον θηλασμό, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι

1. η αγωνία σου είναι εύλογη και

2. οι επιδράσεις της άσκησης στη σύσταση και ποσότητα του μητρικού γάλακτος δε προβληματίζουν μόνο εσένα αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης αρκετών ερευνητών.

Αυτό που προκύπτει από τα ερευνητικά δεδομένα όσον αφορά στην ποσότητα του γάλακτος είναι πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η χρόνια ή η βραχείας διάρκειας άσκηση έχει κάποια αρνητική επίδραση.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, συμβαίνει κάτι συναρπαστικό: οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά (3-5 φορές εβδομαδιαίως και 45min σε κάθε συνεδρία) έχουν την τάση να παράγουν περισσότερο γάλα και με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση συγκριτικά με εκείνες που δεν αθλούνται! Υπέροχο;

Και σ΄ αυτό θα προσθέσουμε ότι σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη έρευνα, η βραχείας διάρκειας οποιασδήποτε έντασης (να σημειωθεί το οποιασδήποτε) άσκηση δεν επιφέρει αλλαγές στον όγκο του μητρικού γάλατος. Για την επίδραση της έντασης της άσκησης στην ποιότητα του γάλακτος θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Αν λοιπόν ασκείσαι ή επιθυμείς να ασκηθείς και θηλάζεις, μην έχεις κάμει απολύτως ανησυχία για την ποσότητα του γάλακτος.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και να έχεις κατά νου, καθώς ασκείσαι, είναι να ενυδατώνεσαι επαρκώς, καθώς σε όλες τις σχετικές μελέτες οι μητέρες λάμβαναν πριν, κατά και μετά το τέλος της άσκησης ικανοποιητικές ποσότητες νερού προκειμένου να διατηρήσουν το ισοζύγιο υγρών.

Τονίζεται ότι καμία από τις σχετικές έρευνες δεν έχει πραγματοποιηθεί σε κατάσταση χαμηλής πρόσληψης υγρών ή αφυδάτωσης, όπως θα μπορούσε να συμβαίνει σε θερμές περιοχές ή τις θερμές περιόδους του έτους, καλή ώρα!

Άρα η συστηματική άσκηση, η επαρκής ενυδάτωση και η διατήρηση του όγκου του μητρικού γάλατος είναι καταστάσεις που συμπορεύονται με απόλυτη αρμονία στην προσπάθεια της μητέρας να διατηρήσει τη φυσική αλλά και ψυχοκοινωνική υγεία της αλλά και του βρέφους καθώς η άσκηση και ο θηλασμός, αποδεδειγμένα ενισχύουν την υγεία του παιδιού ακόμη και πολλά χρόνια μετά!

(Beer M et al, 2020˙ Quin & Carey, 1999˙Wright, Quin & Carey, 2002)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.