Πρόσληψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη

Να λαμβάνει συμπλήρωμα σιδήρου μια έγκυος γυναίκα;
Η διαιτολόγος των prenatal human mama workshops, Μαρία Μπασκίνη, Phd, MSc, RD μας απαντά:
Οι ανάγκες της εγκύου σε σίδηρο είναι αυξημένες κατά 50% περίπου κι εύλογα οδηγούν σε σύσταση για λήψη συμπληρώματος σιδήρου κατά την κύηση.
Ο σίδηρος παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του πλακούντα και του εμβρύου και την κάλυψη των αναγκών της εγκύου.
Η έλλειψη σιδήρου είναι η συνηθέστερη αιτία αναιμίας της γυναίκας στην κύηση και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος νεογνού, ανεπαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Η χρήση όμως συμπληρώματος σιδήρου από την έγκυο εξαρτάται από:
τις προϋπάρχουσες αποθήκες σιδήρου που διαθέτει,
τις διατροφικές της συνήθειες,
την πρόσληψη τροφών με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου (η τελική ποσότητα απορρόφησης σε σχέση με την περιεκτικότητα του τρόφιμου στο συγκεκριμένο συστατικό) όπως είναι το μοσχαρίσιο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά,
Την λήψη σιδήρου από φυτικής προέλευσης τροφές όπως είναι τα όσπρια, το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα).
Η μη αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές αυτές μπορεί να διευκολυνθεί με την ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, μπρόκολο, ντομάτα, κόκκινη πιπεριά) ενώ υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου και γι’ αυτό, δεν συνιστάται η ταυτόχρονη λήψη τους. Τέτοια στοιχεία είναι το ασβέστιο (γαλακτοκομικά προϊόντα), η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών (πχ πίτουρο σιταριού) και η καφεΐνη (καφές, είδη τσαγιού, σοκολάτα).
Η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι ημερήσιες δόσεις συμπληρωμάτων σιδήρου άνω των 100mg μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο γέννησης ελλιποβαρών νεογνών.
Αρκετοί φορείς δεν διαφοροποιούν την πρόσληψη σιδήρου στην έγκυο που δεν έχει αναιμία, μιας που στην κύηση υπάρχει αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου από το έντερο, μείωση της απώλειας του σιδήρου λόγω διακοπής της έμμηνου ρύσης και ενεργοποίηση των αποθηκών σιδήρου της γυναίκας.
Η απόφαση λοιπόν για το αν η έγκυος θα πάρει συμπλήρωμα σιδήρου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εξατομικευμένης προσέγγισης και να λαμβάνεται με βάση τις αποθήκες σιδήρου της και τις διατροφικές της πρακτικές.
More is not always better!
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.