Δίδυμη Κύηση & Άσκηση

Είστε έγκυος και θέλετε να συνεχίσετε την άσκηση;  Υπέροχα!
Είστε έγκυος σε δίδυμη κύηση κι επιθυμείτε να παραμείνετε δραστήρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Υπέροχα και πάλι, μιας που, αν δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού, η άσκηση είναι σημαντική για την υγεία σας.
Σε πολύδυμη όμως κύηση η έντονη άσκηση αποφεύγεται ενώ ενδείκνυται η χαμηλής – μέτριας έντασης, όπως είναι τα ειδικά τροποποιημένα προγράμματα human mama, το κολύμπι, η προγεννητική γιόγκα και το περπάτημα 30 -40 min/ημέρα.
Η επαναλαμβανόμενη άρση βαριών αντικειμένων και το τρέξιμο μπορούν να περιμένουν καθώς αυξάνεται η πιθανότητα επιβάρυνσης της καρδιάς, τραυματισμού του πυελικού εδάφους, των μυών και των αρθρώσεων από την υπερέκκριση της ρελαξίνης και το επιπλέον βάρος των μωρών, της μήτρας, του πλακούντα και των υγρών, ενώ οποιαδήποτε άσκηση από ύπτια θέση απαγορεύεται. 
 
Η σωστή ενυδάτωση, η αποφυγή υπερβολικής πίεσης ή υπερθέρμανσης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από αυτόν που θα σχεδιάσει το πρόγραμμα άσκησης της γυναίκας.
Η γυναίκα με δίδυμη κύηση βιώνει όλες τις αλλαγές σχεδόν σε υπερθετικό βαθμό: διπλάσιος όγκος αίματος, μεγαλύτερη αύξηση της καρδιακής παροχής και όγκου καρδιάς, υψηλότερη έκκριση ρελαξίνης και προγεστερόνης, τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης σιδηροπενικής αναιμίας ή πιθανότητα ανάπτυξης υπερτασικής νόσου, κλπ. 
Τις μεταβολές αυτές τις έχει κατά νου η γυναίκα και τις γνωρίζουν ο γιατρός της και ο προπονητής της. 
Είναι σημαντικό όλοι τους να αποδεχτούν τη σπουδαιότητα της άσκησης στη δίδυμη κύηση αλλά και την αναγκαιότητα του προσεχτικού προπονητικού σχεδιασμού στην περίοδο αυτή, ενώ η στενή επικοινωνία με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που την παρακολουθεί είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για την έγκυο γυναίκα αλλά και για τον προπονητή.
Καλές προπονήσεις 
 
 
Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period: ACOG Committee Opinion, Number 804. Obstet Gynecol. 2020 Apr;135(4):e178-e188. doi: 10.1097/AOG.0000000000003772. PMID: 32217980.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.