Τα παιδιά κάνουν ό,τι κάνουμε

Να έχουμε πάντα κατά νου ό,τι τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους.

Έτσι, όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να ασκούνται, να φροντίζουν τη διατροφή τους και γενικά να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και παράλληλα ενθαρρύνονται και τα ίδια να ασκούνται και να τρώνε υγιεινά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι δραστήρια, να τρέφονται σωστά και άρα να είναι υγιείς σε όλη τους τη ζωή.

Το ίδιο μιμούνται και τις ανθυγιεινές συνήθειες. Τα παιδιά, για παράδειγμα, που ο μπαμπάς τους καπνίζει, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές σε σχέση με τα παιδιά που κανένας στην οικογένεια δεν καπνίζει.

Έτσι, κατά τα ερευνητικά γραφούμενα, αν ως γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υγιή σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και νοητικά δεν έχουμε παρά:

Να ασκούμαστε συστηματικά

Να ξεφορτωθούμε τις junk τροφές που πιθανόν έχουμε στο σπίτι μας και να τις αντικαταστήσουμε με τροφές θρεπτικές και υγιεινές

Να μειώσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στα social media

Να παίξουμε με τα παιδιά μας

Να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να παίζουν τακτικά με άλλα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα, αυλές και γενικά δημόσιους χώρους)

Να συστήσουμε στα παιδιά μας κάποιο σπορ ή αθλητικές δραστηριότητες

Να περιορίσουμε τον χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στη χρήση κινητού, tablet, υπολογιστή.

Να έρχεται όλη η οικογένεια συχνά σε επαφή με τη φύση, τα βουνά, τη θάλασσα.

Να αλλάξουμε αν χρειαστεί. Όχι μόνο για να βελτιώσουμε την δικιά μας υγεία αλλά και για να εκπαιδεύσουμε και να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας.

Και φυσικά πάντα να και παντού να υπάρχει αγάπη

Østbye T, et al. “The effect of the home environment on physical activity and dietary intake in preschool children”International Journal of Obesity, 2013;

Zecevic, Cheryl A., et al. “Parental Influence on Young Childrens Physical Activity.” International Journal of Pediatrics, 2010.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.